SMS Cluj cu bune și rele

Să-ți începi ziua dis de dimineață cu prezentări despre social media nu-i ușor. Dar e util și merită făcut lucrul ăsta măcar de 2-3 ori pe an. Așa că mi-am luat inima în dinți și am participat la Social Media Summit 2010 Cluj, ca să aud ce au de spus niște oameni teoretic experți în ceea ce fac. Nu pot să spun că-mi pare rău că am participat. Au fost multe părți bune, prezentări faine care întăreau o bază de cunoștințe cu experiență.

Din păcate au fost și câteva părți mai puțin ok. Scopul meu nu e să supăr pe cineva, ci doar să atrag atenția asupra unor greșeli pe care le-am văzut.

Prezentarea Băncii Transilvania putea să fie altceva. Am fost foarte dezamăgit să văd niște oameni care nu prea au avut ce da publicului. Câteva informații, ceva mai multă reclamă (meritată din punctul meu de vedere), dar prea puțin social media. Bine spuneau cei din sală, dacă nu folosiți contul de twitter, de ce vă lăudați cu el?

Prezentarea Nokia. Mobile Social Networking is the future. Adică viitorul. Asta în contextul în care jumătate de sală (cel puțin) avea un smartphone în mână. Mi se explica aseară că nokia a prins trenul ceva mai târziu, asta nu e o scuză pentru o prezentare din trecut. Ar fi fost frumos să auzim ce face nokia în și pentru social media în comparație cu principalii concurenți. Aș fi preferat asta în locul discursului despre viitorul-prezent.

Prezentarea studiului GFK. Un studiu pe social media în mediul de afaceri. Din păcate un studiu făcut în grabă, cu lacune la nivel de interpretare și mai ales cu relevanță scăzută datorită mixului de date preluate din target. În mare ideea e bună, studiul vine și întărește faptul că social media prinde teren atât în mentalitate cât și în bugete. Poate trebuia rafinat puțin. Și ceva mai bine informat. Măcar la nivel de terminologie. Presa, ca termen general include radio și tv, nu văd de ce în studiu au apărut separate. Nu vreau să demontez lucruri, dar asta e părerea mea.

Iar acum lista cu lucruri bune. Pe care Moș Crăciun ar trebui să o preia, chiar și fără link. Pentru că oamenii ăștia merită.

Adi Hădean a avut o prezentare faină. Sinceră. Tocmai de aia a fost și așa faină. A venit în fața noastră cu o experiență de succes în social media. Ne-a explicat ce și cum a făcut, ne-a lăsat cu gura căscată fix înainte de masă (norocul tău Adi, norocul tău) și ne-a descrețit frunțile cu umorul lui atât de sincer.

Chinezu a venit cu un speech foarte bine plasat în zona dintre PR și bloggeri. Adică ce facem bine și ce nu. Un așa nu al pr-ilor și bloggerilor în același timp. Plus o tonă de umor. Fain domnule, am râs bine bine, dar mai important e că am înțeles mesajul prezentării. E „refreshing” să mai vezi pe cineva care e în stare să pună un mesaj bine conturat într-un limbaj vesel și colorat.

Poate cea mai mare surpriză pentru mine a fost Andrei Crivăț. Nu mă așteptam la o prezentare așa faină. Poate Andrei s-a supărat când i-am spus asta aseara. Sper că nu pentru că, din câte știu eu, să depășești așteptările cuiva oricât de mic ar fi acel cineva, e bine. Înseamnă că ți-ai atins scopul, nu? Oricum ar fi am avut parte de o prezentare originală. O experiență faină pentru majoritatea dintre noi, un ghid al greșelilor în social media. În mare parte greșeli pe care Andrei le-a făcut, sau urmează să le facă. E bine să înveți din greșelile tale, dar nu trebuie să le ignorăm pe ale altora.

Cristi Manafu știe ce spune. Și știe unde să se oprească. Vede lipsurile și le recunoaște. E interesant să vezi părerea unui om care mănâncă de ceva vreme social media. Care a pus pe picioare evenimente de anvergură și mai ales care a contribuit la atâtea campanii de succes. E foarte fain să vezi că în spatele experienței stă un om cu care se poate vorbi mai orice și mai ales un om pe care te bucuri atunci când îl cunoști.

McKenzie completează seria prezentărilor care mi-au plăcut. Nu știu ce fac alții, dar Ursus aleargă prin social media. Lansează concursuri, site-uri, campanii, evenimente, sunt hiperactivi aproape. Într-un mod bun desigur. Iar faptul că promit să deschidă o berărie în Cluj pentru a acoperi închiderea fabricii, e un lucru fain. Aștept cu nerăbdare să beau nefiltrată Ursus în Cluj. Dacă ar fi și neagră și nefiltrată…

Cam astea ar fi concluziile. Mele. Dincolo de ele stau doar mulțumirile către organizatori și bucuria de a cunoaște oameni ca Manafu, Chinezu, Ovi Sîrb, Piticu, Alex Negrea și de a revedea alții la fel de faini ca Nebuloasa și Andrei Crivăț.

Poze, filmări și povești de la SMS Cluj găsiți și la CiuleaAdi Hădean, TVdece, Ralucisme (I,II)

Bogdan

Ai ceva de spus legat de articolul pe care tocmai l-ai citit? Te rog să faci asta în secțiunea de comentarii. Dacă vrei să mă ajuți folosește și butoanele de like, share și subscribe. Așa se duce vestea mai departe! Mulțumesc!

3 thoughts on “SMS Cluj cu bune și rele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *